درنای پنجم / سرگذشت هکلبری فین
در جستجوی آزادی
بس که تمدن بشری را نکبت گرفته . جایی که رابطه ی پدر و پسری شده رابطه ی هک و باباش . جایی که میس واتسون که اهل خدا و پیغمبر است برای ۸۰۰ دلار می خواهد برده اش جیم را از زن و بچه اش جدا کند و به ناکجا بفرستد . برای هک فین که از آن اول هم ،از همان جایی که تام سایر توصیفش را برایمان کرد ، نماد آزادی از قید هر تعلقی بود چاره ای جز فرار باقی نمی ماند . هک برای آزادی از این همه نفاق و جیم برای آزادی از بردگی سوار بر کلک به دل رودخانه می زنند . در جستجوی ایالت های آزاد...
کتاب تو را با خود می برد مثل جریان رود میسی سیپی . تو هم با هک و جیم همسفر می شوی شاید برای آزادی از واقعیت . مقصد هر سه نفرمان آزادی است . بی که بدانیم کجا می رویم اما حداقل می دانیم هر نقطه ای از خراب شده ای که به آن تعلق داشتیم بهتر است .
گهگاه با هک و جیم کلک را گوشه ای مخفی می کنی . پیاده می شوی و تمدن را سرک می کشی اما وقتی پرچم ریا و تعصب و قساوت روی همه جا کوبیده شده کلک را ترجیح می دهی و بر خواهی گشت .جاهای دیگر شلوغ و تنگ و ترش است . کلک نه . کلک دلواز و راحت و آرام آسوده است . تو این دنیا هیچ جا بهتر از کلک نیست.
قصه را هک فین خودش تعریف می کند با همان لحن عامیانه و با نگاه پر صداقنش . فقط حیف که آخر کار سر و کله تام سایر پیدا می شود و دوباره مجبوریم به نقشه های خیال پردازانه و در عین حال ملال آور او تن دهیم . این خیال پردازی ها در ماجراهای تام سایر دلچسب بود اما وقتی درین 30 فصل با نگاه واقع بینانه هک زندگی کرده ایم و با او دمخور شده ایم بازگشت و اسیر شدن دوباره در رویا های تام خسته کننده و عقبگردی اندوهبار است.
با خواندن این کتاب دو چیز شما را به شگفتی وا می دارد یکی قدرت داستان پردازی نویسنده که را به را داستان را به حوادث و داستانک های ریز و درشت می بندد و دیگری توانایی نجف دریابندری در برگردان این اثر.
شک نکنید که مطالعه هکلبری فین سفری لذت بخش و در عین حال پرمخاطره است که اگر تیز و بز هم باشید معنا گیرتان می آید.
جدا از همه این ها می تواند منبعی برای نگاه به نوع برخورد با بردگان باشد اما این بار نه از طرف حکومت و دولت که از سوی مردم ...
اظهار نظر : قاعده سازی افراطی تام شاید به ظهور تمدنی چنین می انجامد . همو که از آزادی جیم با خبر بود و بیرحمانه کتمانش می کرد. وجای تعجب است هک فین که تا این حد از قواعد ساختگی بیزار است تا جایی که از خواندن دو خط دعا قبل از غذا هم دلگیر می شود چهل روز تن به قواعد بی منطق تام می دهد . شاید جواب این سوال در همان تعریف بازی و کار مستتر باشد.
سرگذشت هکلبری فین
مارک توین
ترجمه نجف دریابندری
نشر خوارزمی
چاپ سوم _ هزار و سیصد و هشتاد
سیصد و هشتاد صفحه