درنای بیست و یکم / فطرت
انسان چیست؟ چه قابلیتهایی دارد؟ وجه تمایز او از سایر موجودات چیست؟ انسان راستین کیست؟ پیدا کردن تعریفی از انسان همیشه از دغدغه های ذهنی بشر بوده و این تعریف جهتدهنده به انتخابهای او. هر مکتبی سعی در ارائهی تصویری از انسان و به تبع آن ارائهی راهی برای رساندن او به انسان راستین دارد. هر نوع نگاه به انسان پدیدآورندهی علوم انسانی متناسب با آن نگاه است. حرکت جامعهها به هر سمتی ریشه در نوع نگاهشان به انسان دارد.
نگاه اسلام به انسان چگونه است؟ شاید آغازیترین سؤال دربارهی انسان به نحوهی خلقت او بازگردد و این که خالق برای انسانی که راهی طولانی در پیش دارد، چه توشهای فراهم کرد؟ خدا در کولهپشتی ما چه گذاشت؟
فطرت رمز فراگیری و جاودانگی دین است و اسلام با طرح این مسأله خود را بر انسان منطبق میکند نه انسان را بر خود. اینکتاب می تواند پلهی نخست باشد برای درک انسان شناسی اسلام.
کتاب که مجموعهی یازده سخنرانی شهید مطهری دربارهی فطرت است، پاسخدهنده به سوالاتی است دربارهی فصل انسان.
گرایشهای فطری ، بررسی نظریات دربارهی منشأ دین و تکامل انسانی از دیدگاه مکاتب محتوای این کتاب را شکل میدهند.
فطرت گوهری دیگر از دریای حکمت قرآن است که مرتضای مطهری سعی در زدودن غبارهای آن داشت. گوهری که ازو با عنوان ام المسائل معارف اسلام نام برد. این که دین و گرایش به حق در نهاد آدمیست و انسان در برابر نیک و بد بی طرف نیست و خیر و شر حقیقتا وجود داشته و اعتبار شده توسط جامعه ها نیست رهاورد کتاب بود. هر چند کتاب به دلیل این که در قالب سخنرانی است کاستی هایی دارد و در چند بخش کلیدی _مثل گرایشهای مقدس_مستندی برای ادعاهای کتاب ذکر نشده.
فطرت
مرتضی مطهری
انتشارات صدرا
چاپ بیست و دوم - بهمن هزار و سیصد و هشتاد و نه
دویست و شصت و یک صفحه
بسیار نیکو
من کتاب فطرت رو سال ها پیش مطالعه کرده ام، ولی توی لیستم برای مطالعه دوباره قرار دارد
منصور باشید